Gotlandsbeardisar.se

Bilder & Betraktelser
till slutet av sidan .

Ord....

Idag, i månadsskiftet februari/mars 2013, har jag egentligen inte riktigt klart för mig hur jag skall genomföra det här projektet..-) ”Alla andra” har bloggar eller dagböcker men jag känner mig själv tillräckligt väl för att veta, att jag efter en tid inte kommer att skriva särskilt regelbundet! Kanske bara berätta om vad nytt som hänt när det gäller hundarna..och då behöver jag kanske bara en nyhetssida eller ingen nyhetssida. Vi får se hur det utvecklas!

För att inte få skrivkramp tänkte jag också presentera lite bilder här bredvid. ”Dagens bild”eller kanske veckans. Det finns alltid anledning att visa en bild som man själv känner sig nöjd med! Och hörni, ni som har lyckan att äga ett syskon till Bröderna Tomson - skicka gärna bilder till mig så kanske jag kan få till ett ”familjealbum”!

Ingen träning!!!!30 mars

Det blev en väldigt kort vistelse i Fleringe. Vi klev ur bilen och Harry lyfte på benet några gånger innan vi öppnade grinden och gick in till de andra. De första den förväntsfulle Harry fick syn på var "mormor" Ulla och "moster" Akkra och dem måste han omedelbart hälsa på. Så Harry drog iväg åt deras håll och jag - som inte har någon fungerande koordination och balans numera - försökte vända snabbt och hänga med. Jag märkte omedelbart, att det här! det skulle aldrig gå vägen! Och ändå höll jag hårt fast i kopplet vilket antagligen bidrog till det våldsamma fall som blev resultatet. Obegåvat nog landade jag på hakan. Precis det jag INTE bör göra kan man säga. Resultatet blev en söndertrasad underläpp, massor av blod och ingen träning alls!

Vänliga människor tog först hand om Harry och därefter om mig. I sådär en halvtimme (tror jag! jag var lite omtöcknad och halvt chockad och hade inte riktigt koll på situationen) satt jag inne i stugan med en iskall handduk tryckt mot haka och läpp. Jag bytte vatten med jämna mellanrum och det var nog tur det för fläskläppen blev faktiskt mindre än jag från början hade befarat. Dock ser det i övrigt inte så skojigt ut, och ont gör det, så det blir en tur till vårdcentralen efter helgen!

Men nästa lördag Harry! DÅ - skall du få träna ordentligt, det lovar jag!

Några bilder blev det förstås inte heller idag, och snart är det april och då börjar jag på en ny sida så att det inte blir så mycket att scrolla!

Jakten på våren fortsätter!29 mars

Denna dag letar jag och min kamera vårtecken innanför Visbys murar och tyvärr - ingen vår här heller! Däremot fick jag några rätt skojiga "spegelbilder" som jag sedan satte mig att leka med vid datorn. Visst är det fantastiskt hur de enklaste och mest vardagliga motiv kan bli dekorativa konstverk (om jag får uttrycka mig så självbelåtet)? De här tänker jag nog printa ut i lite större format och ha på en vägg hemma någonstans. Förmodligen dyker den upp på nästa utställning också.

Gobi har varit ute på en låång promenad med sin favorit-Monika! Jag skjutsade ut dem till Lickershamn varifrån de startade sin vandring genom skog och över berg. När de hade vandrat färdigt fick jag en signal på mobilen och åkte och hämtade upp dem i Stenkyrka- trakten. Det var en mycket trött och ohyggligt skitig Gobi som hoppade in i bilen och kastade sig över vattenskålen! Monika var ännu tröttare och hade dessutom inte hittat något lämpligt ställe att sätta sig och dricka sitt kaffe. Gobi låter hälsa, att han gärna följer med flera gånger! Så länge det finns snälla människor som ställer upp och motionerar en hund så fungerar det ändå ganska bra! I morgon, påskafton, blir det Harry som får följa med på tävlingslydnad till Åsa i Fleringe!

Tävling i fotoklubben!28 mars

Temat för kvällen var "närbild" - en i färg och en i svartvitt. Jag tänkte, att det kommer nog en hel del blommor och insekter - och det gjorde det mycket riktigt också! så jag satsade på något helt annat. Jag vann till min förtjusning färgklassen, medan min svartvita bild inte placerade sig alls. Eftersom jag valt bilder som jag själv gillar så spelar det inte så stor roll hur det går - man kan ju alltid hävda att det är andra som inte ser ordentligt..-)

Vid förra träffen i fotoklubben hade vi en tävling med mottot "vatten" som bedömts av en annan fotoklubb. Där gick det faktiskt OCKSÅ bra - jag vann den svartvita klassen och kom trea i färgklassen. Bilderna ser ni här bredvid!

Det är en märklig vår! datum

Häromdagen såg det inifrån ut som om våren äntligen hade kommit. När jag stack ut näsan doftade det ozon och hav; fåglarna sjöng sådär som de bara gör en kort period på våren och det var nästan vindstilla. Glad i hågen packade jag ihop min fotoutrstning; såg till att jag hade extra batteri med mig och varma kläder på mig. Se'n skuttade jag förhoppningsfullt ut och drog iväg till Lummelunda i jakt på BLÅSIPPOR! Orkidéer och rosor är bedövande vackra, men de kommer som motiv inte i närheten av dessa små blå "varelser" som brukar översvämma markerna på Gotland så här års! Den här dagen hittade jag dock inte så mycket som ett blåsippslöv utan fick nöja mig med några bilder på fantastiska isformationer under vattenfallet! Bilderna blev bra men jag hade föredragit en bra bild på blåsipporna!

Eftersom vi har den årliga vintertävlan i fotoklubben i morgon, 28/3, har vid flera tillfällen den senaste veckan varit på diverse stränder i jakt på lämpliga motiv. De bilder jag tidigare hade dög inte alls tyckte jag och tänkte ta en sista chans att få bilder till två kollektioner: En i färg och en i svartvitt, tre bilder i varje kollektion. Tre är ett svårt tal. Två bilder kan man lätt få ihop och faktiskt också fyra - men tre är ohyggligt knepigt av något skäl som jag inte riktigt förstår! Jag har hört flera såga samma sak, så det finns nog något mera generellt samband än mina egna föreställingar!

Jag antar att jag borde vara nöjd eftersom jag nu har hur många vinterbilder som helst och flera riktigt bra. Men - att välja! Ständigt samma oro för att välja "fel" och samma bekymmer att bestämma mig för vilka jag själv tycker är "bäst" - eller i varje fall vilka jag själv tycker bäst om. Helst vill jag ju vinna också förstås vilket komplicerar processen avsevärt..-) Jag försöker befria mig från den här ambitionen att vinna och inte fundera över vad ANDRA kan tänkas tycka om mina bilder och istället välja de jag själv gillar. Men det är svårt att frigöra sig från gamla inarbetade behov av att prestera och vara "bäst"..fsst det går bättre, det gör det!

I morgon skall det i alla fall vara klart så om jag inte hittar någon annan framkomlig väg får jag väl blunda och peka! Nej, jag tror faktiskt jag har bestämt mig för vilka bilder jag skall använda - rapporterar senare hur det gick!

Något helt annat....

....och riktigt sorgligt och svårt! Vi har kommit till beslutet att försöka hitta ett nytt hem åt Gobi! Husse har drabbats av en sjukdom som gör att han inte klarar av att gå längre än cirka 300 meter vilket innebär att ansvaret för att motionera och träna hundarna faller på mig. Inte heller jag är helt utan skavanker och dessutom arbetar jag en hel del. Varken tid eller förmåga räcker till och det betyder att båda hundarna får för lite av allt utom möjligen mat och kärlek och själv har jag ständigt dåligt samvete. Alternativet hade förstås varit att hitta någon som skulle vilja ta sig an Gobi och motionera och träna honom regelbundet, men jag gissar att det blir rätt svårt att hitta en sådan människa. Det gör ont i hjärtat att tänka sig att Gobi skall flytta, men den här situationen gör också ont..

Gobi är en underbart trevlig och stabil hund som skulle kunna bli världens bästa kamrat till den som har tid för honom! Han är inte van vid att vara ensam så det är inte aktuellt att han skall flytta till någon som arbetar heltid och bara kommer hemförbi på lunchen för att rasta honom. Det skall vara rätt person/familj som kan bli Gobis nya fasta punkt! Den som blir nyfiken på Gobi kan dels läsa om honom och se bilder här på sidan och är dels välkommen att kontakta mig! Det är ingen panik - vi väntar tills rätt person dyker upp!

Sådärja Åsa!!!hundträning igen

Jag gör som du säger. Har tänkt det själv men varit för lat för att göra om hela sidan förut. Men du har rätt i din iakttagelse - det är lättare för besökare att läsa det jag skriver om det senaste inlägget finns längst upp på sidan. Så - nu har jag ändrat på det och hoppas att du och alla andra är nöjda..-). Dock - det första inlägget, som är det äldsta, får stå kvar överst eftersom det förklarar lite om hur sidan är uppbyggd och varför den ser ut som den gör, med text till vänster och bilder till höger.

Idag har vi fortsatt vårens lydnadsträning i alla fall, tack Åsa - även för det! Eftersom Harry sprang och sökte skydd hos husse (!!??) i morse när jag plockade fram utrutstningen och Gobi kom springande och frågade om inte HAN kunde få följa med istället så fick det bli så! Gobi och jag har tränat medan husse har samlat pluspoäng genom att vara hemma och gulla med Harry..-)

Lite optimistisk....vid havet

...tycks jag ha varit när jag annonserade vårens ankomst här ovan! Blåst (nåja - inte SÅ farligt), snö och mellan 5 och 10 minusgrader. Jag har hört uppgifter om att vi vid samma tid förra året hade 16 grader varmt. Det är så osannolikt och känns så länge sedan att jag inte har några som helst minnen av det!

Lyckligtvis ringde en god vän när jag satt och våndades på arbetet över en utredning som inte riktigt ville rinna ur tangentbordet av sig själv. Jag behövde ingen betänketid när hon undrade om jag hade lust att följa med på en liten fotoutflykt till havet. I nästa vecka har vi möte i fotoklubben och skall då lämna in våra bidrag till årets vintertävlan. Två kollektioner - en i svartvitt och en i färg - om tre bilder vardera och med "utpräglat vintermotiv". Hög tid att börja tänka på det kanske? Det där med just TRE bilder är riktigt knepigt - två går för det mesta bra, liksom fyra faktiskt, men tre är speciellt av någon anledning. Så jag plockade raskt ihop min fotoutrustning och hann med en kopp kaffe innan jag blev hämtad. Välgörande att bli lite genomblåst och få sörpla lite D-vitamin - för att inte tala om lite inspirerande fotosnack.

Vi åkte inte så långt - bara till Snäckviken varifrån man kan gå nästan hur långt man vill och klarar av norrut. Orkar jag släpa med mig hela fotoväskan med alla objektiven? Näe - antagligen inte, så vilket objektiv skall välja? Som så ofta bestämde jag mig för vidvinkeln - oslagbart när havet är dramatiskt svart; himlen skiftar i ton och färg och snön yr. Efterson här finns en hel del fågel också så stoppade jag teleobjektivet i en av mina rymliga fickor! Det blev en trevlig eftermiddag men den känslan förbyttes tyvärr i ilska och frustration när jag kom hem och upptäckte att utav 209 bilder hade 190 en väl synlig fläck på sensorn!!! Det är sådant man skall kolla INNAN och inte vänta tills bilderna redan är tagna..

Det kommer att bli en del arbete med lagningspenseln är jag rädd..

Som en besvärjelse

Nu börjar den här vintern kännas så lång och våren så avlägsen att det är dags för årets besvärjelse: Jag har laddat upp massor av blombilder på sidan! Nya bilder lär dröja innan jag kan få verkar det som. Inte ens en blåsippa har jag sett, bara några ensliga snödroppar och en och annan vintergäck hukar intill någon vägg.

Jag har inte letat igenom mina blombilder systematiskt - många av mina egna favoriter och de som jag själv tycker är "bäst" finns inte med. Hittar jag dem lägger jag väl ut dem här eller också tar jag några nya favoritbilder längre fram!

Nu är våren här!

Idag har jag och Harry invigt vårsäsongen 2013. Klockan 8 i morse satte vi oss i bilen för att åka till Fleringe och "Åsas kurs". Hela året, med korta avbrott för sommarsemester och ett något längre vinterupphåll, leder Åsa, Bunge Shelties hundträningskurser som studiecirkel i Vuxenskolans regi. Varje kurstillfälle kostar 45:- kronor och i den avgiften ingår skötsel och underhåll av träningsplanen. Kaffe kostar 10 kronor.

Vi håller till vid Stenkustens hundpensionat där Ingela & Thomas Lundgren driver Stenkustens hundpensionat och föder upp dvärgschnauzer. De upplåter sin mark och gör det möjligt för oss att träna även under vinterhalvåret genom att hålla snöfritt t.ex. Morgonen börjar med fortsättningskurs för tävlingsekipage; fortsätter med tävlingslydnad, allmänlydnad och valpkurs. Harry och jag går tävlingslydnad och pigga dagar har jag även med mig Gobi och går på allmänlydnadskurs.

Sådär ja!!!

Till sist ligger så sidan ute på nätet "på riktigt"..-) Jag har tagit bort den från högskolans server (och tackar för lånet!!!) och lyckats ladda upp allting utan problem. Jo - ETT problem har jag upptäckt och det är en bruten länk till en bild på tredje bildsidan..-)! Jag letar och försöker fixa felet men det kan säkert vara så att jag tvingas ladda om hela sidan. Det är lite pyssel med det så jag drar mig för det - därför kan det hända att det där försmädliga krysset lyser i ögonen ännu några dagar! Hoppas att du som besöker sidan får en trevlig resa! Hör gärna av dig via e-post om du har några synpunkter och funderingar om mina foton eller om sidan. Eller om du bara vill säga "hej"!

Att planera ett galleri...

När jag väl började titta igenom mina bilder insåg jag, att det här! det kommer att ta längre tid än jag hade föreställt mig. Mitt mellannamn är inte ”Blixten”precis så jag började fundera på att ge upp tanken på ett fotogalleri helt och hållet...När min mormor fyllde sextio år skulle jag brodera en duk till henne som present. Mormor dog när hon var 72 och då var duken ännu inte klar.

Med detta i tanken föreställde jag mig hur jag skulle sitta begravd (om uttrycket tillåts!) i mina bilder den jag dör så jag tänkte ut en liten provisorisk lösning - ett litet osorterat axplock av bilder, några gamla och de flesta nya, läggs ut medan jag parallellt jobbar med gallerierna. Så - här är de nu! Två sidor bilder att kika på för den som är road. Kan tänkas bli någon sida till så småningom, men nu kan jag någorlunda i lugn och ro koncentrera mig på mina arkeologiska utgrävningar!

Fortfarande ingen driftsättning..

"Om intenting krånglar.." skrev jag för några veckor sedan. Tyvärr krånglade något och det har fortsatt att krångla. Gång på gång beställer jag nytt lösenord och gång på gång talar loopia om för mig att mitt lösenord är fel!! Jag funderar på att ringa till dem och berätta var de kan hitta hemsidan och be dem ladda upp dem åt mig..:-)

Samtidigt letar jag runt efter ett galleri jag kan koppla till sidan och det är ungefär som att städa en byrålåda - jag hittar hur mycket spännande saker som helt och blir sittande i timmar vid datorn och följer länkar till den ena sidan efter den andra! Jag har samlat på mig några exempel som jag nu skall välja emellan.

Det är synd om HARRY. Den 21 februari opererades han analsäckar bort. Man behöver inte ha särskilt välutvecklad fantasi för att föreställa sig hur ont det gör!! Hans rumpa är helt renrakad och lyser skär och naken som en strålkastare! Tratt skulle han ha. Det är något som jag själv skulle vilja kalla djurplågeri, men ibland är det värre att inte!! ”Han vänjer sig snabbt” sa man tröstande. Så vi satte, med en inre och förhoppnings vis inte hörbar, suck på honom tratten. Låt mig genast säga att Harry - han vande sig inte snabbt. Han vande sig inte alls.

Harrys strategi gick ut på att låtsas som om tratten inte fanns. Han levde som vanligt - bara lite snabbare. Snabbare runt hörn bl.a. I hallen står ett litet bord där vi bl.a. har telefonen stående. En del som inte borde vara där finns där också. Det bordet har vi fått laga eftersomP det vid tre tillfällen rasat omkull när Harry kommit runt hörnan på två ben. Tre trattar har vi fått byta ut eftersom Harry trasat sönder dem. Vi försökte med uppblåsbara också och de fungearde så länge vi kunde ha koll på honom. När vi inte hade det lyckades Harry bl.a. få in höger framben mellan kragen och halsen...Efteråt kan jag tycka att det är lite roande men medan det pågick var det en rätt tröttsam cirkus.

Naturligtvis har det blivit en del foto också. Bl.a. vann jag färgklassen vid fotoklubbens februarimöte och det var ju kul. Tillsammans med en god vän har jag också varit på stranden och i ett gammal hus som vi länge haft ögonen på men aldrig lyckats hitta till. Nu finns det någon bild här bredvid! Någon finns i flera olika versioner medan jag bestämmer mig för vilken JAG tycker är bäst!

Driftsättning!

Om ingenting krånglar med Loopia och om jag inte gör bort mig allt för mycket så kommer sidan att ligga ute på nätet ikväll. Se'n återstår mitt arbete med mina bilder och så kommer jag att försöka lägga ut några bilder i taget. Det är alltså inget fel på länken "galleri" eftersom det inte finns något. Likadant med nyheter - det finns inga ännu!

Hundarnas gallerier

Nu är hundarnas gallerier klara och verkar fungera! Tyvärr har jag inte hittat alla bilder på Simson och Jörgen som jag vet att jag harsamlade någonstans. Men, några har jag lyckats lokalisera och nu lagt upp i det galleri som Jörgen och Simson tills vidare får dela på. Nu skall sidorna valideras och länkar skall dubbelkollas och stilmallen snyggas till innan jag, förhoppningsvis i morgon, söndag 17 februari, kan byta ut den gamla gotlandsbeardisar.se mot denna. Vi ses..-)

Äntligen!

Ikväll, 15 februarui, har jag lyckats hitta och redigera tillräckligt många bilder för att kunna ladda upp två gallerier - Harrys och Gobis! Jag bestämde mig också för att använda mig av Visual Lightbox eftersom jag kan mindre än ingenting om Java och deras instruktioner är rätt tydliga och lätta att följa! Nu återstår, när det gäller hundarna, att skrapa ihop bilder från gud-vet-hur-många olika lagringsmedia (och gud vet var de är!) på mina andra bilder för att kunna presentera ett galleri med några av mina egna och andras favoritbilder. Helst skulle jag vilja hitta ett annat sätt att presentera dem eftersom de gallerier jag använt till hundarna har den lilla nackdelen att de är rätt knepiga att uppdatera - jag måste ta hem hela galleriet, radera bilderna och så ladda upp dem igen tillsammans med de nya..Lite trist och väldigt tidsödande. Ikväll lägger jag ut sidan igen, med två gallerier, på högskolans server. Upp i skarpt läge blir det inte förrän jag är definitivt klar med hundgallerierna i alla fall.

Det kommer mera....

Kanske redan ikväll - den 13 februari. Har ägnat timmar åt att lokalisera och redigera bilder på Tomba, Gobi och Harry (de andra två, liksom resten av bilderna till galleriet, får vänta). Min ambition är i alla fall att sidan skall vara ”Up and running” på söndag kväll. Sedan kanske jag kan få tid till lite annat också..-)

Några ord om gallerierna

Jag letar fortfarande efter en lämplig gallerifunktion att infoga i sajten. Jag kan nästan ingenting om Java så det kanske tar lite tid och experimenterande innan jag är nöjd och gallerierna fungerar tillfredsställande - bl.a så att de är smidiga att uppdatera. De gallerier som jag använder till hundarna är lite omständiga att uppdatera och redigera så jag tänkte försöka hitta något annat. Den som har ett förslag får gärna tipsa mig

Det är många gallerier och en ohygglig massa bilder - dessutom i kriminell oordning! - att gå igenom så gallerierna fylls på med lite i taget.


Stackars Harry

Harry har haft oturen att få problem med sina analsäckar och det betyder att vi nu, i samråd med veterinären, beslutat att operera bort dem. Den 20 februari på eftermiddagen är det dags. Jag vågar inte ens tänka på hur ont det kommer att göra! Man behöver ju inte ha någon särskilt välutvecklad fantasi för att sätta sig in i det....

Till sidans topp